Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-kirjaopas: Opettajan opas - löydä e-kirjoja kurssillesi

E-kirjat Oppimiskeskuksessa

Aalto-yliopiston käyttöön on hankittu laaja kokoelma eri alojen kirjallisuutta e-kirjoina. Lisäksi Aalto-yliopistolla on hankintasopimukset useiden e-kirjakustantajien ja e-kirjatoimittajien kanssa. Uusia hankintoja voidaan tehdä Oppimiskeskuksen määrärahojen puitteissa tai laitosten kustantamina.

Tämän oppaan tavoitteena on lisätä e-kirjojen käyttöä kurssimateriaalina tarjoamalla tietoja e-kirjoista ja e-kirjahankinnasta. Mahdolliset kysymykset voi lähettää osoitteeseen oppimiskeskus@aalto.fi.

Oppimiskeskuksen e-kurssikirjahankinta

Oppimiskeskus hankkii kurssikirjan e-kirjana jos se on mahdollista ostaa Aalto-yliopiston e-kirjatoimittajilta, ja jos e-kirja on kustannuksiltaan järkevästi hankittavissa.

Opettaja tai opintokoordinaattori voi tehdä Oppimiskeskukselle ilmoituksen uudesta kurssikirjasta Oppimiskeskuksen verkkosivuilla. Lomakkeella voi kysyä myös e-kirjan saatavuudesta sekä käyttöehdoista.

 

Mitä kannattaa ottaa huomioon

  • E-kirja saadaan asiakkaiden käyttöön nopeimmillaan samana päivänä, hitaimmillaankin noin viikossa
  • Osa e-kirjoista on tilattu määräaikaisella sopimuksella, ja niiden tilaus arvioidaan uudelleen vuosittain
  • E-kirjat ovat Aalto-yliopistolaisten käytössä 24/7 missä tahansa. E-kirjoissa saattaa kuitenkin esiintyä suunniteltuja ja suunnittelemattomia käyttökatkoja. Katkoja on ollut hyvin harvoin, mutta Oppimiskeskus ei voi taata, että e-kirjat olisivat aina keskeytyksettä opiskelijoiden käytössä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kurssia suunniteltaessa
  • Kirjojen käyttöehdoissa on toimittajasta riippuen eroja muun muassa e-kirjojen latauksen ja tulostuksen suhteen. Yhtäaikaisten käyttäjien määrässä voi olla myös rajoituksia

  • Suosituimpia kurssikirjanimekkeitä (textbook) ei yleensä lisensoida oppilaitosten käyttöön lainkaan

Hyödyllisiä linkkejä

Oppimiskeskus suosittelee

Suoraan kustantajilta hankittujen e-kirjojen luvut ovat PDF-tiedostoja, joita opiskelijat voivat tulostaa ja ladata vapaasti omaan henkilökohtaiseen opiskelukäyttöön. PDF-tiedostoihin voi tehdä myös muistiinpanoja.

Näissä e-kirjoissa yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajattu ja e-kirjat omistetaan pysyvästi.

Springer ja Morgan & Claypool

Kustantajilta on ostettu aihekokoelmia. Nämä kustantajat eivät myy oppilaitoksille yksittäisiä e-kirjoja.

Oppimiskeskus on ostanut Springeriltä seuraavat aihekokoelmat: Business & Management 2005-2022, Economics & Finance 2005-2021, Engineering 2010-2022, Computer Science 2010-2022 ja Chemistry and Material Science 2010-2011, 2018-2022. Näihin aihekokoelmiin sisältyy yhteensä yli 30000 e-kirjaa.

Morgan & Claypoolilta on hankittu Engineering ja Computer Science-aiheisia kirjoja. E-kirjoja on tässä kokoelmassa noin 600 kpl.

 

Wiley, World Scientific, Elsevier ja Taylor & Francis

Näiltä kustantajilta on ostettu yksittäisiä e-kirjoja, ja ne omistetaan pysyvästi

Kustantajien tarjontaa voi selailla kustantajien palveluissa. Jos näistä palveluista löytyy hyviä e-kirjoja kurssikirjakäyttöön, voit lähettää hankintapyynnön lomakkeella.

suoraan_kustantajalta

Muut e-kirjatoimittajat

Ebscon, ProQuestin Ebook Centralin ja Ellibsin e-kirja-alustoille voidaan ostaa e-kirjoja useilta kustantajilta. Nämä kirjat omistetaan pysyvästi. Hankintaehdotuksen voi tehdä lomakkeella täältä.

Ebscolta, Ebook Centralilta ja Ellibsiltä ostetut e-kirjat on lisensoitu tietylle määrälle käyttäjiä. Yleisimpiä lisenssejä ovat yhden tai kolmen yhtäaikaisen käyttäjän lisenssit, sekä rajattoman käytön lisenssi. Saatavilla oleva lisensointimalli riippuu kirjan kustantajasta.

Myös tulostus- ja latausmahdollisuudet ovat kirjakohtaisia. Kustantaja määrittelee sen, kuinka suuren osan kirjasta voi tulostaa ja ladata. Jos e-kirjan voi ladata koneelle tai mobiililaitteelle, on latausaika aina rajallinen.

ekirjatoimittajat

Tilauskaudeksi tilatut e-kirjakokoelmat


Bloomsbury Fashion Central, ProQuestin Ebook Central Academic Complete, O'Reilly Safari Learning Platform: Academic Edition, Sage Research Methods, Edita Lakitieto Digikirjasto, Kauppakamari Digikirjasto sekä Talentumin Päivittyvät hakuteokset (ent. Talousfokus) ja Verkkokirjahylly on tilattu määräajaksi. Näihin kokoelmiin kuuluvia e-kirjoja ei omisteta pysyvästi.

Seuraavan vuoden tilaukseen vaikuttavat e-kirjojen käyttötilastot ja aihekokoelmien hinta. Oppimiskeskus pyrkii uusimaan aihekokoelmien tilaukset määrärahojen puitteissa.

Academic Complete: yli 100 000 kirjan kokoelma, kirjallisuutta eri aihealueilta ja kustantajilta. Tulostus ja latausmahdollisuudet ovat kirjakohtaisia

Bloomsbury Fashion Central: Sisältää kolme muotiin keskittyvää kokonaisuutta: Berg Fashion Library, Fairchild Books Library, Fashion Photography Archive. E-kirjoja voi lukea vain selaimessa. Tulostus tapahtuu luvuittain.

O´Reilly Safari Learning Platform - Academic Edition: Sisältää yli 38 000 kirjan kokoelman IT-, tekniikka- ja talousalan teoksia monelta keskeiseltä kustantajalta mm. O'Reilly, Packt, Pearson, Wiley ja Microsoft. Rajaton yhtäaikaisten käyttäjien määrä. Tulostus tapahtuu sivuittain.

Sage Research Methods -tietokanta: sisältää tutkimusmetodikirjallisuutta, mm. sarjat Little Green Books (Quantitative Applications in the Social Sciences) ja Little Blue Books (Qualitative Research Methods)

Päivittyvät hakuteokset (ent. Talousfokus): Sisältää Talentumin suomenkielisiä e-kirjoja. Kirjojen sisältö päivittyy, viimeisin versio kirjoista on saatavilla Verkkokirjahyllyn osiossa Päivittyvät hakuteokset. Talentumin e-kirjoja voi lukea vain selaimessa, niitä ei pysty lataamaan omalle koneelle tai mobiililaitteelle

Verkkokirjahylly: Sisältää Talentumin suomenkielisiä e-kirjoja siviilioikeuden alalta. Talentumin e-kirjoja voi lukea vain selaimessa, niitä ei pysty lataamaan omalle koneelle tai mobiililaitteelle

Talentum