E-kirjaopas: Usein kysytyt kysymykset

Minkä kustantajan tai välittäjän e-kirjasta on kyse?

E-kirjoihin liittyvissä ongelmatilanteissa on usein tarpeen selvittää e-kirjan palveluntarjoaja eli kustantaja tai välittäjä. Sen jälkeen vastausta voi etsiä e-kirjaoppaan Tulostaminen, kopioiminen ja lataaminen -osioista, jossa on ohjeita palveluntarjoajittain jaoteltuna.

Palveluntarjoajan saat selville Finna-tiedonhakuportaalin kirjojen hakutuloslistasta.

Voinko ladata e-kirjan iPadille?

Kaikkia e-kirjoja voi lukea mobiililaitteilla online-tilassa.

Suurin osa e-kirjoista on ladattavissa mobiililaitteille myös offline-käyttöä varten. E-kirjojen lataaminen ei välttämättä onnistu kaikilla selaimilla.

Kustantajien (Elsevier, Emerald, Morgan & Claypool, Sage, Springer, Taylor & Francis, Wiley ja World Scientific) e-kirjoja voi tallentaa mobiililaitteille PDF-tiedostoina ja lukea offline-tilassa.

Välittäjien (Ebook Central, Ebsco ja O'Reilly Safari) osalta käytäntö on vaihtelevaa. Tarkemmat tiedot kunkin välittäjän käytännöistä löytyvät täältä.

Voinko tulostaa e-kirjan?

E-kirjoja voi tulostaa omaan opiskelu- ja tutkimuskäyttöön.

Kustantajien (Elsevier, Emerald, Morgan & Claypool, Sage, Springer, Taylor & Francis, Wiley ja World Scientific) e-kirjoja voi tulostaa varsin vapaasti, kunhan tulostaminen ei ole systemaattista.

Välittäjien (Ebook Central, Ebsco ja O'Reilly Safari) e-kirjojen tulostamiseen liittyy rajoituksia, jotka vaihtelevat palveluntarjoajan tai jopa yksittäisen kirjan mukaan. Yksityiskohtaisempaa tietoa tulostusrajoista löytyy täältä.

Tarvitsenko käyttäjätunnuksen ja salasanan e-kirjojen käyttämiseen?

E-kirjojen etäkäyttö edellyttää Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämistä.

Jotkut e-kirjapalvelut edellyttävät henkilökohtaisen tunnuksen luomista ennen kuin kirjoja voi esimerkiksi ladata offline-käyttöön tai tulostaa. E-kirjojen lukeminen online-tilassa ei vaadi erillisten tunnusten luomista. Lisää tietoa henkilökohtaisista tunnuksista löytyy täältä.

Ellibsin e-kirjojen käyttö vaatii Haka-kirjautumisen Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. O´Reilly Safarin kirjojen käyttö edellyttää tunnistautumista Aalto-yliopiston sähköpostiosoitteella.

Miten voin tehdä muistiinpanoja e-kirjoihin?

PDF-tiedostoihin voi olla mahdollista tehdä muistiinpanoja. Valitse PDF-tiedoston ylävalikosta View, Comment ja lopuksi Annotations.

Katso lisäohjeita muistiinpanojen tekemiseen Tulostaminen, kopioiminen ja lataaminen-sivulta.

Miksi en pysty lukemaan ladattuja e-kirjoja Macilla?

Mac avaa normaalisti ladatut tiedostot Esikatselu-ohjelmalla. Muuta oletusohjelmaksi AdobeReader.

Mitä tarkoittaa, jos kirjan tiedoissa lukee "vain yksi käyttäjä kerrallaan"?

Joidenkin e-kirjojen käyttöoikeutta on rajoitettu siten, että vain yksi käyttäjä voi käyttää sitä kerrallaan. Eli jos asiakas lataa e-kirjan offline-käyttöön, niin muut eivät voi ladata tai edes lukea sitä online-tilassa ennen kuin kirjan latausaika päättyy.

E-kirjojen käyttö saattaa olla rajattu myös mm. kolmeen yhtäaikaiseen käyttäjään.

Yhteystiedot

Jos et löydä apua e-kirjaa koskevaan ongelmaan tästä oppaasta, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: oppimiskeskus@aalto.fi.

Aaltolainen, ilmoita ongelmasta e-aineistossa Oppimiskeskukseen