Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-kirjaopas: Usein kysytyt kysymykset

Minkä kustantajan tai välittäjän e-kirjasta on kyse?

E-kirjoihin liittyvissä ongelmatilanteissa on usein tarpeen selvittää e-kirjan palveluntarjoaja eli kustantaja tai välittäjä. Sen jälkeen vastausta voi etsiä e-kirjaoppaan Tulostaminen, kopioiminen ja lataaminen -osioista, jossa on ohjeita palveluntarjoajittain jaoteltuna.

Palveluntarjoajan saat selville Aalto-Primo-tiedonhakuportaalissa kirjojen "Kokotekstin saatavuus" linkeistä.

 

 

 

Voinko ladata e-kirjan iPadille?

Kaikkia e-kirjoja voi lukea mobiililaitteilla online-tilassa.

Suurin osa e-kirjoista on ladattavissa mobiililaitteille myös offline-käyttöä varten. E-kirjojen lataaminen ei välttämättä onnistu kaikilla selaimilla.

Kustantajien (Elsevier, Emerald, Morgan & Claypool, Sage, Springer, Taylor & Francis, Wiley ja World Scientific) e-kirjoja voi tallentaa mobiililaitteille PDF-tiedostoina ja lukea offline-tilassa.

Välittäjien (Ebook Central, Ebsco ja O'Reilly Safari) osalta käytäntö on vaihtelevaa. Tarkemmat tiedot kunkin välittäjän käytännöistä löytyvät täältä.

Voinko tulostaa e-kirjan?

E-kirjoja voi tulostaa omaan opiskelu- ja tutkimuskäyttöön.

Kustantajien (Elsevier, Emerald, Morgan & Claypool, Sage, Springer, Taylor & Francis, Wiley ja World Scientific) e-kirjoja voi tulostaa varsin vapaasti, kunhan tulostaminen ei ole systemaattista.

Välittäjien (Ebook Central, Ebsco ja O'Reilly Safari) e-kirjojen tulostamiseen liittyy rajoituksia, jotka vaihtelevat palveluntarjoajan tai jopa yksittäisen kirjan mukaan. Yksityiskohtaisempaa tietoa tulostusrajoista löytyy täältä.

Tarvitsenko käyttäjätunnuksen ja salasanan e-kirjojen käyttämiseen?

E-kirjojen etäkäyttö edellyttää Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämistä.

Jotkut e-kirjapalvelut edellyttävät henkilökohtaisen tunnuksen luomista ennen kuin kirjoja voi esimerkiksi ladata offline-käyttöön tai tulostaa. E-kirjojen lukeminen online-tilassa ei vaadi erillisten tunnusten luomista. Lisää tietoa henkilökohtaisista tunnuksista löytyy täältä.

Ellibsin e-kirjojen käyttö vaatii Haka-kirjautumisen Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. O´Reilly Safarin kirjojen käyttö edellyttää tunnistautumista Aalto-yliopiston sähköpostiosoitteella.

Miten voin tehdä muistiinpanoja e-kirjoihin?

PDF-tiedostoihin voi olla mahdollista tehdä muistiinpanoja. Valitse PDF-tiedoston ylävalikosta View, Comment ja lopuksi Annotations.

Katso lisäohjeita muistiinpanojen tekemiseen Tulostaminen, kopioiminen ja lataaminen-sivulta.

Miksi en pysty lukemaan ladattuja e-kirjoja Macilla?

Mac avaa normaalisti ladatut tiedostot Esikatselu-ohjelmalla. Muuta oletusohjelmaksi AdobeReader.

Mitä tarkoittaa, jos kirjan tiedoissa lukee "vain yksi käyttäjä kerrallaan"?

Joidenkin e-kirjojen käyttöoikeutta on rajoitettu siten, että vain yksi käyttäjä voi käyttää sitä kerrallaan. Eli jos asiakas lataa e-kirjan offline-käyttöön, niin muut eivät voi ladata tai edes lukea sitä online-tilassa ennen kuin kirjan latausaika päättyy.

E-kirjojen käyttö saattaa olla rajattu myös mm. kolmeen yhtäaikaiseen käyttäjään.

Yhteystiedot

Jos et löydä apua e-kirjaa koskevaan ongelmaan tästä oppaasta, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: oppimiskeskus@aalto.fi.

 

 

Aaltolainen, ilmoita ongelmasta e-aineistossa Oppimiskeskukseen