Avoin julkaiseminen ja Aalto-yliopisto : Aalto-yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteet

Sanastoa

Embargo viittaa kustantajan määrittelemään alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettuun karanteeniin, jonka aikana tulee pidättäytyä työn rinnakkaistallenteena julkaisemisesta

APC (article processing charge) viittaa kultaisen tien avoimeen julkaisemiseen (gold open access) liittyvään maksuun, jolla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia

Pre-print viittaa työn muotoon, jossa se lähetettiin ensimmäisen kerran vertaisarvioitavaksi

Post-print (myös final draft tai author-accepted version) viittaa työn vertaisarvioinnin jälkeiseen muotoon ilman kustantajan lopullista sivutusta ja ulkoasua logoineen

Final published version (tai publisher PDF) viittaa siihen työn muotoon, jossa julkaisija sitä sähköisesti jakelee

Lehtien laatua tarkastelevia palveluja

Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisufoorumi

Thomson Reutersin Impact Factor listaus Journal Citation Reports -tietokannassa (lisensioitu tuote, Aalto käyttäjätunnus ja salasana vaaditaan palvelun käyttämiseksi)

Elsevierin SCImago-palvelu

Aalto-yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteet

Aalto-yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteet astuivat voimaan 1.6.2014. Pääperiaatteet ovat:

• Aalto-yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset julkaistaan käyttäen tieteelliseltä vaikuttavuudeltaan mahdollisimman merkittäviä kanavia.
  • Aalto-yliopistolla on avoimen julkaisemisen mandaatti ja se kehottaa tutkijoitaan tieteellisten artikkeleiden ja tutkimustulosten avoimeen julkaisemiseen.
  • Aalto-yliopisto ylläpitää avoimen julkaisemisen alustaa julkaisuarkistoa ja edellyttää tutkijoidensa rinnakkaistallentavan tieteelliset julkaisunsa sinne.

Myös maksullisen kultaisen tien (gold open access) kautta julkaistut artikkelit tallennetaan yliopiston arkistoon julkaisusopimusten sallimassa muodossa.

Tieteellisten julkaisujen laatua arvioivia palveluita

Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisufoorumi

Thomson Reuter’s Impact Factor -listaukset Journal Citation Reports -tietokannassa (lisensoitu tuote, vaatii Aalto-käyttäjätunnuksen ja salasanan)

Elsevierin SCImago-tasoluokitukset

Lisätietoja tieteellisten julkaisujen arvioinnista voit lukea kohdasta Miten valita tieteellinen julkaisu artikkelilleen. Lisätietoja rinnakkaistallentamisesta voit lukea kohdasta Jaa julkaisusi avoimena julkaisuna.

Lataa periaatteet kokonaisuudessa

Englanninkielinen versio löytyy dokumentin lopusta.

Hyväksytyt käsikirjoitukset tallennetaan ACRIS-tutkimustietojärjestelmään

Ohjeet avointen rinnakkaistallenteiden tekemiseen

Avoin julkaiseminen muualla

openaccess.aalto.fi kansallinen avoimen julkaisemisen ohjesivusto