Skip to Main Content

Lainauspalvelut: Aalto-Primo

Lainauspalvelut Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa

Aalto-Primo

Oppimiskeskus tarjoaa pääsyn suureen valikoimaan elektronisia ja painettuja tietoaineistoja Aalto-yliopiston opetus- ja tutkimusaloilta.

Kaikki elektroniset ja painetut aineistomme löytyvät Aalto-Primosta (primo.aalto.fi)

 • Uusia ja varata lainassa olevia kirjoja 
 • Tallentaa omat suosikkisi 
 • Viedä viitteet viitteidenhallintaohjelmiin 
 • Maksaa myöhästymismaksut 
 • Aalto-yliopiston tunnuksilla saat käyttöösi lisensoidut aineistot myös kampuksen ulkopuolella

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat Aalto-Primoon Aalto-tunnuksellaan ja salasanallaan.

 • Kirjastokorttia ei tarvita e-aineistojen etäkäyttöön.
 • Muutokset Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan henkilö- ja yhteystiedoissa välittyvät kirjastojärjestelmään yliopiston henkilötietojärjestelmistä.

Kirjastokortti

 • Saat kirjastokortin aktivoimalla ensin asiakastietosi kirjautumalla Aalto-Primoon Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
 • Voit noutaa kirjastokortin Oppimiskeskuksen asiakaspalvelusta heti sen jälkeen, kun olet aktivoinut asiakastietosi. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistuksesi mukaan noutaessasi kirjastokorttia.

Muut asiakkaat

Muut asiakkaat kirjautuvat joko asiakasrekisteriin ilmoittamallaan sähköpostiosoitteella tai kirjastokortin numerolla ja Aalto-Primo salasanalla.

 

Kirjautuminen sähköpostilla:

Sähköpostikirjautuminen onnistuu vain asiakasrekisteriin ilmoitetulla sähköpostiosoitteella. Kirjautumislinkki ei toimi, jos linkin tilaamisen ja avaamisen välillä on kulunut paljon aikaa. Kirjautumislinkki on voimassa vain rajoitetun ajan. 

 

Kirjautuminen kirjastokortilla:

Ensimmäisellä kerralla sisään pääsee kirjautumaan vasta asetettuaan uuden Aalto-Primo salasanan. Salasanan asettaminen aloitetaan seuraavan linkin kautta -> aseta salasana.

Linkin takaa avautuvaan laatikkoon syötetään joko kirjastokortin numero tai sähköpostiosoite (Huom! Tämän sähköpostiosoitteen täytyy olla sama kuin asiakastiedoissasi.) Järjestelmä lähettää salansanan resetointiin tarvittavan linkin sähköpostiin. Sähköpostiin saapuvaa linkkiä klikkaamalla aukeaa laatikko Create New Password, johon asiakas syöttää haluamansa salasanan. Klikkamalla painiketta Send asiakas ohjataan Aalto-Primon kirjautumisikkunaan, johon syötetään kirjastokortin numero ja uusi, äsken asetettu salasana.

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen salasana vaihdetaan kirjautumalla omalle asiakastilille. Jos salasana unohtuu, uuden saa klikkaamalla kirjautumisikkunassa linkkiä "Unohditko salasanasi?"

Mikäli epäilet, ettei asiakastiedoissasi ole sähköpostiosoitettasi, sähköpostiosoite on väärä tai sinulla on kirjautumisessa muita ongelmia, ole yhteydessä Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen asiakaspalveluun: oppimiskeskus@aalto.fi.

 

Kirjastokortti

 • Kirjastokortin saa täyttämällä etukäteen kirjastokorttihakemuksen verkossa.
 • Muut asiakkaat ovat velvollisia ilmoittamaan muuttuneet yhteystietonsa kirjautumalla Aalto-Primoon ja tekemällä muutoksen kohdassa Oma tili. Muuttuneet yhteystiedot voi myös ilmoittaa suoraan Oppimiskeskuksen asiakaspalveluun.

PIN-koodi

 • PIN-koodia käytetään vain lainausautomaateilla lainattaessa.
 • PIN-koodi on nelinumeroinen ja se asetetaan/vaihdetaan itse kirjautumalla omalle käyttäjätilille Aalto-Primossa: Oma tili > Henkilökohtaiset tiedot > Päivitä PIN / Salasana.

PIN-koodi voidaan asettaa oletusarvoon (1234) myös Oppimiskeskuksen asiakaspalvelupisteessä asioidessa, minkä jälkeen PIN-koodi tulee käydä vaihtamassa omalle asiakastilille kirjautumalla.

Mitä Aalto-Primosta löytyy?

Perushaussa voit hakea aineistoa kaikista aineistoista tai valita valmiin rajauksen

 • Hae kirjoja, lehtiä ja opinnäytteitä -  (Kokoelmien painetut ja elektroniset kirjat ja lehdet, tietokannat, muu luetteloitu aineisto)
 • Hae kansainvälisiä artikkeleita - (Central Discovery Index sisältää satoja miljoonia pääosin englanninkielisten artikkeleiden viitteitä sekä satojatuhansia e-kirjoja)
 • Hae kirjoja, lehtiä ja opinnäytteitä - (Aalto-yliopiston julkaisuarkiston Aaltodocin aineistot: opinnäytteet ja julkaisusarjat)
 • Hae kaikesta aineistosta

 

Hakuvinkkejä

 • Perushaussa voit tehdä komentohakuja käyttämällä operaattoreita AND, OR ja NOT. Kirjoita operaattorit aina ISOILLA KIRJAIMILLA.
 • Hakusanoja voit katkaista asteriskilla *. Asteriski korvaa yhden tai useamman merkin: haulla test* saat tulokseksi testit, testaaja, testaus, jne.
 • Kysymysmerkki korvaa yhden merkin hakusanasta, mikä mahdollistaa useammat sanamuodot: wom?n hakee woman ja women.
 • Jos käytät hakulausekkeessa kahta tai useampaa eri operaattoria käytä sulkumerkkejä ( ):  technology AND (sustainable OR environmental).
 • Jos haluat hakutulokseen vain tietyn fraasin tai sanaliiton sisältävät viitteet, kirjoita fraasi/sanaliitto lainausmerkkeihin: "global warming".

 

Liian paljon tuloksia?

 • Voit rajata hakutulosta oikean reunan Muokkaa hakuasi -valikon avulla esimerkiksi saatavuuden, kielen tai julkaisuvuoden mukaan. Vaihtoehdot saa auki alasvetovalikko-nuolesta.

Omat lainat ja uusinta

Pääset uusimaan lainasi kirjautumalla sisään Aalto-Primoon.

Sisäänkirjautumiseen on kaksi vaihtoehtoa:

  1. “Kirjaudu sisään” -painike löytyy näytön oikeasta ylälaidasta. Kun olet kirjautunut sisään, löydät lainasi oikeassa yläkulmassa näkyvän nimesi takaa.
  2. Kirjautuminen onnistuu myös reittiä Menu  “Omat tiedot”, jolloin kirjautumisen jälkeen saat näytölle yleiskatsauksen omista lainoistasi, varauksistasi, maksuistasi sekä lainakielloista ja viesteistä.

Saat uusittua kerralla kaikki uusittavissa olevat lainasi painamalla “Uusi kaikki”-painiketta. Jos haluat uusia vain jonkin tai jotkin lainoistasi, rasti kunkin uusittavan lainan edessä oleva ruutu ja lopuksi klikkaa “Uusi valitut” -painiketta. Lisäksi saat uusittua minkä tahansa yksittäisen lainan painamalla sen kohdalla olevaa “Uusi”-painiketta.

 • Mikäli “Uusi”-painiketta ei näy, laina ei ole uusittavissa tai olet juuri äsken uusinut sen, jolloin painikkeen paikalla näkyy teksti ”Uusittu”.

Varaukset

Tarvitset varauksen tekoon voimassa olevan kirjastokortin. Huom! Vain lainassa tai varattuna olevaa aineistoa voi varata! Vaihtoehtoisesti voit pyytää varauksen tekemistä asiakaspalvelussa. Hyllyssä paikalla olevaa aineistoa ei voi varata.

 • Kirjaudu Aalto-Primoon
 • Etsi haluamasi teos
 • Painetun teoksen tiedoissa oleva linkki "Näytä saatavuus kokoelmassa" avaa kirjan Saatavuus-tiedot, josta löytyy myös kohta "TEE VARAUS: Varaus"
 • Varaus-sanaa klikkaamalla pääsee valitsemaan noutopaikan
 • Klikkaa lopuksi Tee varaus -linkkiä

Kun varaamasi aineisto on noudettavissa, saat ilmoituksen sähköpostilla. Varatut kirjat löytyvät asiakaspalvelupisteen vierestä. Varauksen noutoaika on 5 arkipäivää. Itsepalveluna noudettavat varaukset ovat aakkosjärjestyksessä asiakkaan sukunimen mukaan. Muistathan asettaa nelinumeroisen PIN-koodin käyttäessäsi lainausautomaattia: Oma tili > Henkilökohtaiset tiedot > Päivitä PIN / Salasana

Peruthan varauksesi Aalto-Primossa Varaukset-osiossa, jos et enää tarvitse aineistoa. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun peruaksesi varauksen. Mikäli varausta ei noudeta tai peruta viimeiseen voimassaolopäivään mennessä, peritään siitä 2 euron maksu.

Lyhytlainoja ja itsellään jo lainassa olevia julkaisuja ei voi varata.

Myöhästymismaksut

Myöhästymismaksut voi maksaa verkkopankissa Aalto-Primon Oma tili > Maksut -osiossa olevan Maksa-linkin kautta. Huom! Pienin mahdollinen maksu verkkopankissa on 0,70€.

Jos maksuja kertyy yli 10 €, asiakas joutuu lainakieltoon. Tällöin hän ei voi lainata mitään eikä uusia lainojaan. Lainakielto kumoutuu, kun asiakas suorittaa myöhästymismaksunsa oppimiskeskukselle.

Verkossa olevien kirjastoaineistojen käyttö

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kaikkia Oppimiskeskuksen lisensoimia verkossa olevia kirjastoaineistoja - artikkeleita, tietokantoja ja e-lehtiä - ilman kirjastokorttia mistä vain ja milloin vain kirjautumalla sisään Aalto-Primoon Aalto-tunnuksellaan.

Muut asiakkaat voivat käyttää aineistoja Oppimiskeskuksen työasemilta.

Suosikit ja tallennetut haut

Kirjautuneena voit tallentaa hakusi ja hakutuloksesi Omat suosikit -kohtaan. Voit myös tilata sähköpostiisi uutuusvahdin tallentamistasi hauista.

Viitteidenhallinta

Viitteidenhallintaohjelmien avulla voi

 • siirtää viitetietoja suoraan useista tietokannoista
 • lisätä viitteisiin liitetiedostoja ja omia muistiinpanoja
 • järjestää ja luoda oman henkilökohtaisen online-tietokannan
 • hakea tallentamiaan viitteitä esim. tekijän tai kuvailutermin mukaan
 • muotoilla lähdeluettelon ja tekstiviitteet automaattisesti monen eri säännöstön mukaan

Lisätietoja viitteidenhallinnasta Oppimiskeskuksen tiedonhakijan oppaista.