Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Lainauspalvelut: Kirjastokortti, lainaus, lainojen uusiminen & palautus

Lainauspalvelut Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa

Kirjastokortti ja lainaaminen

Lainaaminen Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia. Käytössä on yksi yhteinen kirjastokortti, joka käy jokaisessa toimipisteessä.

Kirjastokortin saat esittämällä virallisen, kuvallisen henkilöllisyystodistuksen jossain toimipisteistämme. Kortin saadakseen asiakkaalla tulee myös olla suomalainen postiosoite.

Etukäteen on suositeltavaa täyttää kirjastokorttihakemus.

Muiden yliopisto- tai ammattikorkeakoulukirjastojen kortit on mahdollista aktivoida käyttöön Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen toimipisteissä. Oppimiskeskuksen rekisterissä näkyvät asiakastiedot ovat kuitenkin erillisiä ulkopuolisista kirjastoista eivätkä mitkään tiedot välity muiden kirjastojen kautta.

Asiakas vastaa kirjastokorttinsa käytöstä. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Korttia ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Jos kortti katoaa, siitä on ilmoitettava välittömästi Oppimiskeskukseen.

PIN-koodi

Kirjastokortin PIN-koodi on 5-8-numeroinen salasana (ei kirjaimia). Sen oletusarvo on 12345. PIN-koodia tarvitset esimerkiksi lainausautomaattien käyttöön ja kirjastokortin liittämiseen Omaan tiliin Aalto-Finna-palvelussa. Koodin voi muuttaa kohdassa Omat tiedot.

Mikäli koodin vaihtamisessa on ongelmia, ota yhteyttä Oppimiskeskukseen sähköpostitse: oppimiskeskus@aalto.fi tai käy Oppimiskeskuksen palvelupisteissä. Unohdettu PIN-koodi voidaan vaihtaa oletuskoodiksi asiakaspalvelussa.

Laina-ajat

Oppimiskeskuksen lainoissa on seuraavia laina-aikoja:

Kokoelma Laina-aika
Lainattavat kirjat (kaikissa kerroksissa) 4 viikkoa
Kurssikirjat, DVD-levyt (1. kerros) 2 viikkoa
Lyhytlainat (1. kerros) 24 tuntia
E-kirjat ks. E-kirjaopas

Lainat eivät koskaan eräänny lauantaisin tai päivinä, jolloin kaikki Oppimiskeskuksen palvelupisteet ovat kiinni.

Varaukset

Voit tehdä varauksen joko toisella asiakkaalla lainassa tai hyllyssä saatavana olevaan julkaisuun Aalto-Finnassa. Vaihtoehtoisesti voit pyytää varauksen tekemistä asiakaspalvelussa. Varaus on voimassa yhden vuoden.

Saat sähköpostiviestin, kun varaamasi julkaisu on noudettavissa. Varatut kirjat löytyvät asiakaspalvelupisteen vierestä. Varauksen noutoaika on 5 arkipäivää. Itsepalveluna noudettavat varaukset ovat aakkosjärjestyksessä asiakkaan sukunimen mukaan, muut varaukset noudetaan asiakaspalvelusta palveluaikoina. Varaaminen on ilmaista.

Varastokirjastosta ja kaukopalveluna tilatut varaukset voi noutaa vain asiakaspalveluaikoina noutoilmoituksessa mainitusta palvelupisteestä.


Lyhytlainoja ja itsellään jo lainassa olevia julkaisuja ei voi varata.

Aalto-yliopiston henkilökunta voi käyttää Aalto-suora -palvelua varausten tekemiseen.

Varauksen peruuttaminen

Voit perua varauksesi Aalto-Finnassa omalla tililläsi kohdassa Varaukset. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun peruaksesi varauksen.

Mikäli varausta ei noudeta tai peruta viimeiseen voimassaolopäivään mennessä, peritään siitä 2 euron maksu.

Lainojen uusiminen

Oppimiskeskuksen lainoja voi uusia 99 kertaa (paitsi DVD-levyjä vain 2 kertaa).

Lainaa ei voi uusia, jos:

  • siihen kohdistuu toisen asiakkaan tekemä varaus,
  • asiakas on lainakiellossa,
  • kyseessä on lyhytlaina (24 h)

Lainoja voi uusia seuraavilla tavoilla:

  • itsepalveluna Aalto-Finnassa,
  • sähköpostitse,
  • puhelimitse,
  • toimipisteissä paikan päällä aukioloaikoina.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Lainojen palauttaminen

Kirjalainat voi palauttaa Oppimiskeskuksen toimipisteeseen asiakaspalvelun aukioloaikoina tai postitse.
Yhteystiedot ja aukioloajat

Lainat palautetaan pääsääntöisesti automaatilla. Harald Herlin –oppimiskeskuksessa palautusautomaatti sijaitsee asiakaspalvelupisteen vieressä pääaulassa. Mikäli palautus ei onnistu automaatilla (esim. Varastokirjaston ja kaukopalveluna tilatut kirjat), lainat palautetaan palveluaikoina asiakaspalveluun tai palveluaikojen ulkopuolella palautuslaatikoihin.

Rakennuksen ollessa kiinni kirjalainoja voi palauttaa palautusluukkuun. Palautusluukku sijaitsee Otaniementien puolella (Robert's Coffeen sisäänkäynnin vieressä).

Lyhytlainat (24 h) on palautettava Harald Herlin -oppimiskeskukseen. Kulkuavaimet palautetaan Harald Herlin -oppimiskeskuksen asiakaspalveluun ainoastaan asiakaspalveluaikoina.

 

Lainat on palautettava tai uusittava eräpäivään mennessä. Jos aineisto palautetaan tai laina uusitaan myöhässä, sovelletaan Oppimiskeskuksen palveluhinnaston mukaisia maksuja.

 

Jos lainoja ei asiakkaalle lähetetyistä muistutuksista huolimatta palauteta tai uusita, Oppimiskeskus voi lähettää ne perintätoimiston hoidettavaksi. Joissain tapauksissa myös pelkät myöhästymismaksut voidaan siirtää perintään.

Käyttösäännöt

Saatuasi kirjastokortin sinua sitovat oppimiskeskuksen käyttösäännöt ja palveluhinnasto. Tutustu niihin:

Lainat on palautettava tai uusittava eräpäivään mennessä. Jos laina palautetaan myöhässä, sovelletaan Oppimiskeskuksen palveluhinnaston mukaisia maksuja.

Jos lainoja ei asiakkaalle lähetetyistä muistutuksista huolimatta palauteta tai uusita, oppimiskeskus voi lähettää ne perintätoimiston hoidettavaksi. Joissain tapauksissa myös pelkät myöhästymismaksut voidaan siirtää perintään.

Yhteystietojen päivittäminen

Muihin Aalto-yliopiston yksiköihin tai järjestelmiin päivitetyt yhteystiedot eivät välity Oppimiskeskukselle tietosuojasyistä.

Asiakkaan vastuulla on ilmoittaa muuttuneet yhteystietonsa myös Oppimiskeskuksen asiakastietoihin:

  • täyttämällä yhteystietojen päivityslomake.
  • asioimalla toimipisteissä aukioloaikoina.

Varastokirjastosta tilaaminen

Varastokirjasto on kaikkien Suomen kirjastojen yhteinen kirjojen ja lehtien varasto, josta Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata kirjoja ja artikkelikopioita.

Ohjeet tilauksen tekemiseen