Skip to main content

Lainauspalvelut: Kirjastokortti, lainaus, lainojen uusiminen & palautus

Lainauspalvelut Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa

Kirjastokortti ja lainaaminen

Lainaaminen Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia. Käytössä on yksi yhteinen kirjastokortti, joka käy jokaisessa toimipisteessä.

Kirjastokortin saat esittämällä virallisen, kuvallisen henkilöllisyystodistuksen jossain toimipisteistämme. Kortin saadakseen asiakkaalla tulee myös olla suomalainen postiosoite.

Etukäteen on suositeltavaa täyttää kirjastokorttihakemus.

Muiden yliopisto- tai ammattikorkeakoulukirjastojen kortit on mahdollista aktivoida käyttöön Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen toimipisteissä. Oppimiskeskuksen rekisterissä näkyvät asiakastiedot ovat kuitenkin erillisiä ulkopuolisista kirjastoista eivätkä mitkään tiedot välity muiden kirjastojen kautta.

Asiakas vastaa kirjastokorttinsa käytöstä. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Jos kortti katoaa, siitä on ilmoitettava välittömästi Oppimiskeskukseen.

PIN-koodi

Kirjastokortin PIN-koodi on 5-8-numeroinen salasana (ei kirjaimia). Sen oletusarvo on 12345. PIN-koodia tarvitset esimerkiksi lainausautomaattien käyttöön ja kirjastokortin liittämiseen Omaan tiliin Aalto-Finna-palvelussa. Koodin voi muuttaa kohdassa Omat tiedot.

Mikäli koodin vaihtamisessa on ongelmia, ota yhteyttä Oppimiskeskukseen sähköpostitse: oppimiskeskus@aalto.fi tai käy Oppimiskeskuksen palvelupisteissä. Unohdettu PIN-koodi voidaan vaihtaa oletuskoodiksi asiakaspalvelussa.

Laina-ajat

Oppimiskeskuksen lainoissa on seuraavia laina-aikoja:

Kokoelma Laina-aika
Lainattavat kirjat (kaikissa kerroksissa) 4 viikkoa
Kurssikirjat, DVD-levyt (1. kerros) 2 viikkoa
Lyhytlainat (1. kerros) 24 tuntia
E-kirjat ks. E-kirjaopas

Lainat eivät koskaan eräänny lauantaisin tai päivinä, jolloin kaikki Oppimiskeskuksen palvelupisteet ovat kiinni.

Varaukset

Voit tehdä varauksen joko toisella asiakkaalla lainassa tai hyllyssä saatavana olevaan julkaisuun Aalto-Finnassa. Vaihtoehtoisesti voit pyytää varauksen tekemistä asiakaspalvelussa. Varaus on voimassa yhden vuoden.

Saat sähköpostiviestin, kun varaamasi julkaisu on noudettavissa. Varatut kirjat löytyvät asiakaspalvelupisteen vierestä. Varauksen noutoaika on 5 arkipäivää. Itsepalveluna noudettavat varaukset ovat aakkosjärjestyksessä asiakkaan sukunimen mukaan, muut varaukset noudetaan asiakaspalvelusta palveluaikoina. Varaaminen on ilmaista.

Varastokirjastosta ja kaukopalveluna tilatut varaukset voi noutaa vain asiakaspalveluaikoina noutoilmoituksessa mainitusta palvelupisteestä.


Lyhytlainoja ja itsellään jo lainassa olevia julkaisuja ei voi varata.

Aalto-yliopiston henkilökunta voi käyttää Aalto-suora -palvelua varausten tekemiseen.

Varauksen peruuttaminen

Voit perua varauksesi Aalto-Finnassa omalla tililläsi kohdassa Varaukset. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun peruaksesi varauksen.

Mikäli varausta ei noudeta tai peruta viimeiseen voimassaolopäivään mennessä, peritään siitä 2 euron maksu.

Lainojen uusiminen

Oppimiskeskuksen lainoja voi uusia 99 kertaa (paitsi DVD-levyjä vain 2 kertaa).

Lainaa ei voi uusia, jos:

 • siihen kohdistuu toisen asiakkaan tekemä varaus,
 • asiakas on lainakiellossa,
 • kyseessä on lyhytlaina (24 h),
 • kyseessä on kulkuavain (ks. Kulkuavaimet).

Lainoja voi uusia seuraavilla tavoilla:

 • itsepalveluna Aalto-Finnassa,
 • sähköpostitse,
 • puhelimitse,
 • toimipisteissä paikan päällä aukioloaikoina.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Lainojen palauttaminen

Kirjalainat voi palauttaa mihin tahansa Oppimiskeskuksen toimipisteeseen asiakaspalvelun aukioloaikoina tai postitse.
Yhteystiedot ja aukioloajat

Lainat palautetaan pääsääntöisesti automaatilla. Harald Herlin –oppimiskeskuksessa palautusautomaatti sijaitsee asiakaspalvelupisteen vieressä pääaulassa. Muiden palvelupisteiden palautusautomaatit sijaitsevat asiakaspalvelun läheisyydessä. Mikäli palautus ei onnistu automaatilla (esim. Varastokirjaston ja kaukopalveluna tilatut kirjat), lainat palautetaan palveluaikoina asiakaspalveluun tai palveluaikojen ulkopuolella palautuslaatikoihin.

Asiakaspalveluaikojen ulkopuolella toimipisteisiin voi palauttaa kirjalainoja seuraavin edellytyksin:

 • Harald Herlin -Oppimiskeskus, Otaniementie 9.
  Palautuspaikan sijainti: ulkona, pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella 24/7-sisäänkäynnin yhteydessä.
  Milloin voi palauttaa: koska tahansa.
 • Learning Hub Atrium, Maarintie 8.
  Palautuspaikan sijainti: hubin sisäpuolella.
  Milloin voi palauttaa: rakennuksen auki ollessa.

Lyhytlainat (24 h) on palautettava Harald Herlin -oppimiskeskukseen. Kulkuavaimet palautetaan Harald Herlin -oppimiskeskuksen asiakaspalveluun ainoastaan asiakaspalveluaikoina.

Lainat on palautettava tai uusittava eräpäivään mennessä. Jos aineisto palautetaan tai laina uusitaan myöhässä, sovelletaan Oppimiskeskuksen palveluhinnaston mukaisia maksuja.

Jos lainoja ei asiakkaalle lähetetyistä muistutuksista huolimatta palauteta tai uusita, Oppimiskeskus voi lähettää ne perintätoimiston hoidettavaksi. Joissain tapauksissa myös pelkät myöhästymismaksut voidaan siirtää perintään.

Käyttösäännöt

Saatuasi kirjastokortin sinua sitovat oppimiskeskuksen käyttösäännöt ja palveluhinnasto. Tutustu niihin:

Lainat on palautettava tai uusittava eräpäivään mennessä. Jos laina palautetaan myöhässä, sovelletaan Oppimiskeskuksen palveluhinnaston mukaisia maksuja.

Jos lainoja ei asiakkaalle lähetetyistä muistutuksista huolimatta palauteta tai uusita, oppimiskeskus voi lähettää ne perintätoimiston hoidettavaksi. Joissain tapauksissa myös pelkät myöhästymismaksut voidaan siirtää perintään.

Yhteystietojen päivittäminen

Muihin Aalto-yliopiston yksiköihin tai järjestelmiin päivitetyt yhteystiedot eivät välity Oppimiskeskukselle tietosuojasyistä.

Asiakkaan vastuulla on ilmoittaa muuttuneet yhteystietonsa myös Oppimiskeskuksen asiakastietoihin:

 • täyttämällä yhteystietojen päivityslomake.
 • asioimalla toimipisteissä aukioloaikoina.

Kulkuavaimet

Oppimiskeskus lainaa Aalto-yliopiston opiskelijoille kulkuavaimia, joilla pääsee kampuksen suljettuihin tiloihin yleisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Lainaajalla on oltava kirjastokortti sekä voimassa oleva opiskelijakortti, Aalto-yliopiston läsnäolotodistus tai erillinen kirjallinen lupa, joka oikeuttaa kulkuavaimen lainaamisen. Lainaaja voi saada avaimen vain siihen yksikköön, jossa hänellä on opiskeluoikeus ja/tai joka on mainittu hänelle annetussa kirjallisessa luvassa. Lainaajalla voi olla kerrallaan vain yksi saman yksikön kulkuavain.

Tarkemmat tiedot ja säännöt

Varastokirjastosta tilaaminen

Varastokirjasto on kaikkien Suomen kirjastojen yhteinen kirjojen ja lehtien varasto, josta Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata kirjoja ja artikkelikopioita.

Ohjeet tilauksen tekemiseen