Skip to Main Content

Julkaisutoiminnan arviointi - bibliometriikka: Tutkijatunnisteet ja -profiilit

Tutkijatunnisteet ja -profiilit

Erilaiset tutkijatunnisteet helpottavat merkittävästi nimien samankaltaisuuksista ja erilaisista nimeämiskäytännöistä johtuvia ongelmia. Yleisimpiä haasteita henkilöiden erotteluun bibliometriikassa luovat täysnimikaimat, yleiset ”sukunimi-etunimen ensimmäinen kirjain” -yhdistelmät, muuttuneet nimet ja sellaiset merkit, jotka eivät esiinny englannin kielessä. Lisäksi joissakin kulttuureissa esimerkiksi etu- ja sukunimen järjestys sekä useiden sukunimien käyttö voivat tuoda haasteita.

Aiheesta muualla

Helsingin yliopiston kirjaston opas

Bibliometriikka

Oulun yliopiston kirjaston opas

Tieteellisiin julkaisuihin pohjautuva arviointi

 

Yhteistietoja

Lisätietoa ja kysymyksiä julkaisutoiminnan arvioinnista ja bibliometriikasta:

acris@aalto.fi

Tenure Track -rekrytointeihin liittyvät julkaisuanalyysitilaukset sekä kysymykset:

mis@aalto.fi

ORCID

ORCID (Open Researcher & Contributor ID) on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka ylläpitää tutkijaprofiilien rekisteriä tutkijoiden identifioimiseksi.  Yhteisön jäseninä on mm. yksittäisiä tutkijoita, kustantajia (esim. Nature Publishing Group ja Elsevier), yliopistoja ja tutkimuslaitoksia (esim. MIT ja CERN) ja tieteellisiä seuroja (esim. APS ja OSA).

Tutkijat voivat rekisteröityä palveluun ilmaiseksi ja luoda itselleen ORCID-tunnisteen. ORCID -palvelussa tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja siirtää profiiliinsa julkaisutiedot automaattisesti mm. Acris-tutkimustietojärjestelmästä.

Miksi ORCID?

  • ORCID on yksilöllinen tunniste, jonka avulla tieteelliset julkaisut ja niiden tekijät yhdistetään toisiinsa ja vältetään esimerkiksi nimenvaihdoksiin ja samannimisiin tutkijoihin liittyvät sekaannukset
  • ORCID-tunniste pysyy ennallaan, vaikka tutkijan nimi tai organisaatio muuttuu
  • Monet kustantajat (mm. PLOS ONE, Science) ja tutkimusrahoittajat edellyttävät, että tutkijoilla on ORCID.
  • Suomessa tehtävästä tutkimuksesta tietoja kokoava tiedejatutkimus.fi-portaali tulee käyttämään ORCIDia yhdistämään tutkijat heidän tutkimustuotoksiinsa.
  • ORCID vähentää ajan mittaan tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin

Lisätietoa ORCID -palvelusta tutkijatunniste.fi-sivustolla.

Käytä ORCID-tunnistetta nimesi yhteydessä:

  • kun tarjoat käsikirjoitustasi julkaistavaksi
  • toimiessasi vertaisarvioijana
  • viitetietokantojen kirjoittajatunnisteiden (ResearcherID, Scopus Author ID) yhteydessä
  • verkkosivuillasi tai blogissasi
  • sähköpostisi allekirjoituksessa, ansioluettelossasi ja muissa palveluissa, joissa käsitellään tutkimukseesi liittyviä tietoja

ORCID-tunnisteen liittäminen ACRISiin

Näin yhdistät ORCID-tunnisteesi Acrisiin:

  1. Kirjaudu ACRISissa omaan profiiliisi
  2. Klikkaa profiilissasi kohtaa "Authorise export of content to ORCID"

undefined

TAI

"Create or Connect your ORCID ID"

 undefined

  1. Siirryt orcid.org-sivulle. Kirjaudu ORCID-tunnuksellasi tai luo uusi tunnus, mikäli sinulle ei sellaista ennestään ole
  2. Kirjauduttuasi tai rekisteröidyttyäsi ORCIDiin selain siirtyy takaisin Acrisiin. Klikkaa vielä Save tallentaaksesi muutokset

Kun ORCID-tunnisteesi ja ACRIS-profiilisi on yhdistetty toisiinsa, seuraavat tiedot siirtyvät automaattisesti ACRISista ORCIDiin joka päivä:

  • Affiliaatiotietosi
  • Muut tutkijatunnisteesi (esim. Scopus author ID, Researcher ID)
  • ACRIS-profiilisi verkko-osoite
  • Julkaisutietosi, jos:
    • julkaisusi on joko E-pub ahead of print- tai Published-tilassa
    • julkaisusi visibility-asetus Public - No restriction
    • ACRIS-tiimi on validoinut julkaisusi

Jos olet tuonut julkaisutietoja ORCIDiin useasta eri lähteestä, tarkista vielä julkaisuluettelosi duplikaattien varalta. Voit piilottaa duplikaatit ORCIDissa manuaalisesti.

HUOM! Mikäli olet aiemmin vain lisännyt ORCID-tunnisteen ACRIS-profiiliisi, tiedot eivät siirry järjestelmien välillä ilman, että teet lisäksi yhdistämisen yllä olevien ohjeiden mukaan.

Google Scholar

Vapaasti saatavilla olevista tieteellisen tiedon hakupalveluista merkittävin on Google Scholar. Myös Google Scholarissa on mahdollisuus luoda oma profiili ja linkittää omat julkaisunsa siihen. Toisin kuin ResearcherID ja ORCID, Google Scholar ei tuota tutkijalle erityistä tunnistetta, jonka avulla voisi tehdä hakuja palvelussa. Profiilien luonti edistää kuitenkin merkittävästi julkaisutietojen täsmällistä käsittelyä bibliometrisissa analyyseissa.