Skip to Main Content

Avoin tiede ja kuvien käyttö: ImagOA-opas

Tervetuloa ImagOA-oppaaseen

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa luotujen materiaalien avoimuus lisää korkeakoulujen toiminnan laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Avoimen tieteen toimintamallien osaamisen puuttuessa materiaalit jäävät täysimääräisesti hyödyntämättä ja usein materiaali voidaan käyttää vain yhdellä kurssilla tekijänoikeusrajoitusten vuoksi.

Hankkeessa on kehitetty koulutus- ja tiedotusmateriaalia sekä järjestetty koulutustilaisuuksia ja tiedotusta. Koulutus- ja tiedotusmateriaalin avulla varmistetaan materiaalien tekijöiden tekijänoikeudellinen osaaminen. Tämän avulla saavutetaan materiaalien paras mahdollinen hyödyntäminen.

Hanke luo oikeudellisia mahdollisuuksia materiaalien jatkokäytölle ja niiden avaamiselle. Hankkeen tulokset edistävät julkisin varoin tuotetun tekijänoikeudellisesti suojatun aineiston vaikuttavuutta korkeakouluissa ja yhteiskunnassa laajemminkin.

Yhteystiedot:

Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelut

Minna Meronen
Taideyliopisto
minna.meronen@uniarts.fi

Marika Sarvilahti
Aalto-yliopiston oppimiskeskus
marika.sarvilahti@aalto.fi

Tekijänoikeustietoa opiskelijoille ja opettajille:

Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu

Uudet CC 4.0 -lisenssit opetuksessa

Kuvasto - visuaalisen alan toimijoiden tekijänoikeusjärjestö

Käyttölupa ja yhteistyökumppanit

Creative Commons -lisenssi

ImagOA - Avoin tiede ja kuvien käyttö -sivuston tekstin tekijät ovat Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti ja visuaalisen ilmeen tekijät ovat Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen. ImagOA sivusto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Perustuu teokseen osoitteessa http://libguides.aalto.fi/imagoa


Creative Commons -lisenssinvalintaprosessin pohjana Tarmo Toikkasen luoma kuva, 2014, CC0. 

Hanke on saanut rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja toteutetaan yhteistyössä UNIFIn, Arenen, Aalto-yliopiston sekä Taideyliopiston kanssa.

        undefined      

Projektiryhmä kiittää kaikesta hankkeen aikana saadusta palautteesta! Lisäksi kiitämme erityisesti Opinnäytetöiden julkisuus -osion osalta Anna Johanssonia ja Valokuvat henkilötietoina -osion osalta Mervi Malista. 

ImagOA-webinaari 29.11.2017

Avoin tiede ja kuvien käyttö: ImagOA-webinaari 29.11.2017

Tekijänoikeuden sekä CC BY 4.0 -lisenssin, ImagOA -hankkeen ja oppaan esittely / Maria Rehbinder

Viittauskäytännöt ja avoimesti lisensoidut kuva-aineistot / Marika Sarvilahti

ImagOA ja julkaiseminen – kuvien käyttäminen julkaisuissa, mm. Research Cataloguessa, yliopiston omissa julkaisuissa ja julkaiseminen kaupallisilla kustantajilla / Jenni Mikkonen

Kuvat sosiaalisessa mediassa: materiaalin jakaminen ja hyödyntäminen sosiaalisesta mediasta / Mari Pesola