Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-aineistojen käyttö: E-aineistojen käyttö

Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen lisensoimien elektronisten aineistojen käyttö.

E-aineistojen käyttö tiivistettynä

Kaikki Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen lisensoimien aineistojen käyttö on käyttöehtojen alaista:
E-aineistojen käyttöehdot

Aalto-yliopiston opiskelijoille ja henkilöstölle:

Muille asiakkaille:

  • Oppimiskeskuksen toimipisteiden asiakastyöasemilta. Katso lisätiedot tästä.

Tarkemmat ohjeet yliopiston opiskelijoille & henkilökunnalle

1. Käyttö Aalto-kirjautumisella mistä vain ja milloin vain (etäkäyttö)

Muilla kuin Aalto-yliopiston verkkoon kytketyillä internet-yhteyksillä vaaditaan kirjautuminen Aalto-käyttäjätunnusta käyttäen (Shibboleth), kun käytetään aineistoja Oppimiskeskuksen järjestelmien kautta (mm. tiedonhakijan oppaat, Aalto-Primo).

Tätä kutsutaan kertakirjautumiseksi, josta lisätietoa täällä: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/kertakirjautuminen-aallon-palveluihin

Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen lisensoiman aineiston kohdalla kertakirjautuminen ohjaa käytön kulkemaan Oppimiskeskuksen libproxy-palvelimen kautta. Jotta näin tapahtuu, käytettävän linkin tulee sisältää ohjaus palvelimeen. Oppimiskeskuksen ylläpitämissä järjestelmissä kaikki nämä linkit ovat valmiiksi oikeassa muodossa.

 

2. Käyttö suoraan yliopiston verkossa

Kirjautumalla sisään Aalto-yliopiston työasemaan, joka on kytketty yliopiston verkkoon, Oppimiskeskuksen hankkimiin e-aineistoihin pääsee suoraan. Yliopiston verkossa käyttäjä tunnistetaan Aalto-yliopiston opiskelijaksi tai työntekijäksi IP-numeroalueen perusteella. Erillistä kirjautumista ei joitain poikkeuksia lukuun ottamatta tarvita.

Langaton Aalto-verkko on osa yliopiston omaa verkkoa, sillä se on salasanasuojattu. Sama pätee ensisijaisesti yliopistossa vieraileville tarkoitettuun Eduroam-verkkoon. Lisätietoa yliopiston langattomista verkoista täällä: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/langaton-verkko-aallossa

Huom! Aalto Open -niminen langaton verkko ei ole salasanasuojattu, eli sen käyttö tapahtuu samalla tavoin kuin millä tahansa ulkopuolisella internet-yhteydellä.

Myös VPN-yhteydellä yliopiston verkkoon kytkettynä aineistojen käyttö onnistuu suoraan. Lisätietoa VPN-yhteydestä täällä: https://it.aalto.fi/fi/ohjeet/etayhteyden-vpn-muodostaminen-aallon-verkkoon

Linkit ja Libproxy-palvelin

Lista keskeisimmistä e-aineiston lähteistä löytyy myös Oppimiskeskuksen välityspalvelimen www-sivulta: https://login.libproxy.aalto.fi/menu
Tämä lista voi käyttökelpoinen esimerkiksi silloin, kun Oppimiskeskuksen muissa järjestelmissä on käyttökatko.

Lisätietoa e-aineistoon vievistä linkeistä, niiden luomisesta ja toiminallisuuksista oppaassamme: Linkitys lisensoituun e-aineistoon

Yhteystiedot

Nopeimman avun ongelmatilanteissa saat laittamalla sähköpostia: oppimiskeskus@aalto.fi

Aaltolainen, ilmoita ongelmasta e-aineistossa Oppimiskeskukseen

Mistä tietää, onko aineisto kirjaston lisensoimaa?

Varmin tieto löytyy Oppimiskeskuksen itse ylläpitämistä järjestelmistä:

Oppimiskeskus on hankkinut joidenkin palveluntarjoajien aineistokokonaisuuksista vain tietyn osan. Vaikka palveluntarjoajan sivustolla joskus näkyy Oppimiskeskuksen logo, se ei välttämättä tarkoita, että aaltolaisilla olisi pääsy kaikkeen kyseisen palvelun tarjontaan. Kaikista palveluista ei edes löydy tapaa erotella, mikä on Oppimiskeskuksen hankkimaa aineistoa ja mikä ei.

Jos et ole varma, onko Oppimiskeskus lisensoinut jotain aineistoa vai ei, kannattaa varmistaa saatavuus käyttäen yllä mainittuja järjestelmiä.

Jos huomaat jossain paikkansa pitämätöntä tietoa jonkun aineiston saatavuudesta, otathan yhteyttä yllä mainittuun sähköpostiosoitteeseen, kiitos.