Tieteellinen viittaaminen: Viitteiden siirto

Viitteiden vienti RefWorksista toiseen viitteidenhallintaohjelmaan

Yleinen ohje:

Jos haluat säilyttää RefWorksissa luomasi kansiorakenteen vie viitteesi kansio kerrallaan. Avaa kansio ja luo siitä RIS-muotoinen tiedosto yläpalkin Share – Export references. Tallenna tiedosto koneellesi. Avaa toinen viitteidenhallintaohjelmasi ja tuo (Import) RIS-tiedosto ohjelman ohjeiden mukaan. Nimeä kansio uudessa ohjelmassasi.

Viitteisiin liitteinä tallennetut kokotekstit tms. eivät siirry RIS-tiedostoon. Tallenna erikseen koneellesi ne, jotka haluat säilyttää. Tallennettuja RIS-tiedostoja voit säilyttää varmuuskopioina, jos et heti osaa valita uutta viitteidenhallintaohjelmaa.

Viitteiden viennistä katso esim. University of Alberta opas https://guides.library.ualberta.ca/reference-management-software/home (huom! Legacy RefWorks: vaihda tiedostotyyppi .txt -> .ris).

Helppo reitti

Asenna uusi viitteidenhallintaohjelma kuten Zotero tai Mendeley omalle koneellesi. Luo oma tili.

Avaa sekä RefWorks että Zotero (tai Mendeley). Jos haluat säilyttää RefWorksissa luomasi kansiorakenteen vie viitteesi kansio kerrallaan.
1. RefWorks: valitse kansio, Share – Export references – RIS Format and Export
2. Avautuva Opening export.ris -ikkuna: Open with Zotero
3. Pieni Zoteroon avautuva Import File -ikkuna: Import into new collection, jos haluat luoda uuden kokoelman (nimeä se jälkikäteen) tai ota täppä pois, jos olet jo luonut ja avannut uuden kokoelman näille viitteille.

Linkkeja ja vinkkejä

• Jos aineistosi koostuu monentyyppisistä lähteistä, myös muista kuin pdf-aineistoista (artikkeleita, kirjoja, raportteja, mutta myös webbisivuja, blogeja jne.), on Zotero hyvä valinta näiden hallintaan.
  • Jos lähteesi ovat pääasiassa artikkeleita tai muita pdf-aineistoja, Mendeleyn kokotekstihaku ja lukija merkintämahdollisuuksineen on kätevä.
  • Vielä enemmän ominaisuuksia tarjoaa maksullinen EndNote, varsinkin jos käsittelet suuria määriä viitteitä esim. monografiaa tai systemaattista kirjallisuuskatsausta varten.
  • Vinkkejä viitteidenhallintaohjelman valintaan: Selecting a reference management tool (The Open University).
  • Comparison of reference management software useiden viitteidenhallintaohjelmien vertailutaulukot Wikipediassa.

Zotero

• Zotero on ilmainen, avoimen lähdekoodin viitteidenhallintaohjelma
  • Zoteron työpöytäversion lisäksi voit ottaa käyttöön selain- ja mobiiliversiot
  • Liitetiedostoille on 300 MB ilmaista tilaa, lisätila on maksullista
  • Jos käytät vain Zoteron työpöytäohjelmaa yhdellä koneella, et tarvitse tiliä
  • Tarvitset tilin, jos haluat synkronoida kirjastosi eri laitteilla ja jakaa kansioitasi muiden kanssa
  • Lähdeluettelon tyylin voit valita yli 10 000 valmiista CSL-tyylistä, joita voit selata Zotero Style Repositoryssa. Voit myös muokata tyylejä omaan käyttöösi. Joidenkin tyylien kielen voi lähdeluetteloa muodostaessa valita suomeksi, joka saattaa helpottaa lopullisen lähdeluettelon korjailua.
  • Pdf-tiedostojen lukemiseen tarvitset erillisen ohjelman, esim. Adobe Reader. Merkintöjä voit tallentaa Zoteroon viitteen yhteyteen (Child Note).

Mendeley

• Mendeley on ilmainen viitteidenhallintaohjelma
  • Työpöytä-, selain- ja mobiiliversioiden data synkronoituu pilveen
  • Liitetiedostoille on 2 GB ilmaista tilaa, lisätila on maksullista
  • Käyttäjän on luotava tili, jollei ennestään ole Elsevierille tiliä esim. Scopuksessa
  • Viitteitä voi jakaa ryhmien kanssa (Private Groups). Ilmaisella tilillä voi luoda viisi korkeintaan 25 jäsenen ryhmää. Muiden luomiin ryhmiin liittymisellä ei ole muuta ylärajaa. Liitetiedostot lasketaan mukaan ryhmän omistajan tallennustilaan.
  • Maksullisilla tileillä saa lisää tallennustilaa sekä ryhmiä
  • Lähdeluettelon tyylin voit valita yli 10 000 valmiista CSL-tyylistä, joita voit selata vaikka esimerkin avulla. Voit myös muokata tyylejä omaan käyttöösi. Tyylien kielen voi lähdeluetteloa muodostaessa valita suomeksi, joka saattaa helpottaa lopullisen lähdeluettelon korjailua.
  • Pdf-tiedostoille on oma lukija ja niihin voi tehdä merkintöjä. Merkintöjä voi koota Mendeley Notebookin sivuille.