Julkaisutoiminnan arviointi - bibliometriikka: Tutkijatunnisteet ja -profiilit

Oulun yliopiston kirjaston opas

Tieteellisiin julkaisuihin pohjautuva arviointi

Tutkijatunnisteet ja -profiilit

Erilaiset tutkijatunnisteet helpottavat merkittävästi nimien samankaltaisuuksista ja erilaisista nimeämiskäytännöistä johtuvia ongelmia. Yleisimpiä haasteita henkilöiden erotteluun bibliometriikassa luovat täysnimikaimat, yleiset ”sukunimi-etunimen ensimmäinen kirjain” -yhdistelmät, muuttuneet nimet ja sellaiset merkit, jotka eivät esiinny englannin kielessä. Lisäksi joissakin kulttuureissa esimerkiksi etu- ja sukunimen järjestys sekä useiden sukunimien käyttö voivat tuoda haasteita.

ORCID

ORCID (Open Researcher & Contributor ID) on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on luoda rekisteri tutkijoiden identifioimiseksi ja tutkijaprofiilien ylläpitoon.  Yhteisön jäseninä on mm. yksittäisiä tutkijoita, kustantajia (esim. Nature Publishing Group ja Elsevier), yliopistoja ja tutkimuslaitoksia (esim. MIT ja CERN) ja tieteellisiä seuroja (esim. APS ja OSA).

Tutkijat voivat rekisteröityä palveluun ilmaiseksi ja luoda itselleen ORCID-tunnisteen. ORCID -palvelussa tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja siirtää profiiliinsa julkaisutiedot automaattisesti mm. ResearcherID:n, Scopus Author ID:n ja CrossRef Metadata Search:n kautta. Julkaisutietojen siirtäminen suoraan ACRIS-tutkimustietojärjestelmästä ORCIDiin ei ole mahdollista.

Miksi ORCID?

• ORCID on yksilöllinen tunniste, jonka avulla tieteelliset julkaisut ja niiden tekijät yhdistetään toisiinsa ja vältetään esimerkiksi nimenvaihdoksiin ja samannimisiin tutkijoihin liittyvät sekaannukset
  • ORCID on pysyvä tunniste, joten nimen tai organisaation vaihtuminen ei aiheuta sekaannusta
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö, kustantajat ja tutkimusrahoittajat hyödyntävät lisääntyvissä määrin ORCID-tunnistetta järjestelmissään

Lisätietoa ORCID -palvelusta tutkijatunniste.fi-sivustolla.

Publons ResearcherID

Publons ResearcherID on yksilöllinen tunniste, joka helpottaa tieteellisten julkaisujen yhdistämistä niiden tekijöihin. Tunnisteen avulla tutkijat voivat ylläpitää ja jakaa julkaisuluetteloita ja viittaustietoja.

Lue lisää sivulta https://www.aalto.fi/fi/palvelut/publons-researcherid

ResearcherID-palvelu professoreille:

Johtamisen tietopalvelu tarjoaa Aalto-yliopiston professoreille palveluna Publons ResearcherID:n luomisen ja ylläpitämisen. Lisätietoja palvelusta: mis@aalto.fi

Lisätietoja Publons ResearcherID:stä: mis@aalto.fi

Google Scholar

Vapaasti saatavilla olevista tieteellisen tiedon hakupalveluista merkittävin on Google Scholar. Myös Google Scholarissa on mahdollisuus luoda oma profiili ja linkittää omat julkaisunsa siihen. Toisin kuin ResearcherID ja ORCID, Google Scholar ei tuota tutkijalle erityistä tunnistetta, jonka avulla voisi tehdä hakuja palvelussa. Profiilien luonti edistää kuitenkin merkittävästi julkaisutietojen täsmällistä käsittelyä bibliometrisissa analyyseissa.

Yhteistietoja

Lisätietoa ja kysymyksiä julkaisutoiminnan arvioinnista ja bibliometriikasta:

acris@aalto.fi

Tenure Track -rekrytointeihin liittyvät julkaisuanalyysitilaukset sekä kysymykset:

mis@aalto.fi