Avoin julkaiseminen ja Aalto-yliopisto : Avoin julkaiseminen ja julkaisusopimukset

Sanastoa

Embargo viittaa kustantajan määrittelemään alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettuun karanteeniin, jonka aikana tulee pidättäytyä työn rinnakkaistallenteena julkaisemisesta

APC (article processing charge) viittaa kultaisen tien avoimeen julkaisemiseen (gold open access) liittyvään maksuun, jolla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia

Pre-print viittaa työn muotoon, jossa se lähetettiin ensimmäisen kerran vertaisarvioitavaksi

Post-print (myös final draft tai author-accepted version) viittaa työn vertaisarvioinnin jälkeiseen muotoon ilman kustantajan lopullista sivutusta ja ulkoasua logoineen

Final published version (tai publisher PDF) viittaa siihen työn muotoon, jossa julkaisija sitä sähköisesti jakelee

Lehtien laatua tarkastelevia palveluja

Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisufoorumi

Thomson Reutersin Impact Factor listaus Journal Citation Reports -tietokannassa (lisensioitu tuote, Aalto käyttäjätunnus ja salasana vaaditaan palvelun käyttämiseksi)

Elsevierin SCImago-palvelu

Avoin julkaiseminen ja julkaisusopimukset

Tutkijoiden allekirjoittamat julkaisusopimukset

Perinteisesti tutkijat allekirjoittavat julkaisusopimukset tekijänoikeuden haltijoina. Julkaisusopimuksissa määritellään versiot, jotka voidaan julkaista Aalto-yliopiston julkaisuarkistossa Aaltodocissa, ja kustantamo yleensä asettaa julkaisun joksikin aikaa karanteeniin (engl. embargo), jonka aikana rinnakkaistallennetta ei saa julkaista yliopiston julkaisuarkistossa tai muissa arkistoissa.

Kustantajat myös määrittävät, mikä versio voidaan rinnakkaistallentaa Aaltodociin. Yleensä sallitun version pitäisi olla viimeinen kirjoittajalta lähtenyt vertaisarvioidun läpikäynyt käsikirjoitus (engl. post-print), jossa vertaisarvioinnin korjaukset on tehty, mutta kustantajan taittotyö, logo tai sivunumerointi ei näy, eli sen ei pidä olla julkaistu versio. Käyttöoikeuksien laajuus pitää sopia kustantajan kanssa.

Tutkijan, joka sitoutuu kustantajan tieteellisen julkaisemisen ehtoihin, tulee varmistaa, että ehdoissa mahdollistetaan joko välitön maksullinen avoin julkaiseminen tai rinnakkaistallentaminen rahoittajan asettaman ajanjakson sisällä. Esimerkiksi Horisontti 2020 -ohjelmassa karanteeniajat ovat: luonnontiede ja lääketiede: max. 6 kk, humanistiset alat ja yhteiskuntatiede, max. 12 kk [1]. Tunnettujen kansainvälisten kustantajien vakiintuneet rinnakkaistallentamisen käytännöt voi tarkistaa SHERPA/RoMEO -nettisivuilta. Jotkut kustantajat sallivat vapaaehtoisen rinnakkaistallentamisen ilman karanteeniaikaa, toiset taas sallivat rinnakkaistallentamisen, kun rahoittajan tai organisaation avoimen julkaisemisen mandaatti sitä vaatii.

Avoimesta julkaisemisesta perittävät maksut - miten Oppimiskeskus voi auttaa?

Oppimiskeskus on tehnyt joidenkin kustantajien kanssa sopimuksia, joiden nojalla avoimen julkaisemisen maksuja tuetaan tällä hetkellä. Katso osio alennukset kirjoittajamaksuihin.

Hyväksytyt käsikirjoitukset tallennetaan ACRIS-tutkimustietojärjestelmään

Ohjeet avointen rinnakkaistallenteiden tekemiseen

Avoin julkaiseminen muualla

openaccess.aalto.fi kansallinen avoimen julkaisemisen ohjesivusto