Embargo viittaa kustantajan määrittelemään alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettuun karanteeniin, jonka aikana tulee pidättäytyä työn rinnakkaistallenteena julkaisemisesta
APC (article processing charge) viittaa kultaisen tien avoimeen julkaisemiseen (gold open access) liittyvään maksuun, jolla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia
Pre-print viittaa työn muotoon, jossa se lähetettiin ensimmäisen kerran vertaisarvioitavaksi
Post-print (myös final draft tai author-accepted version) viittaa työn vertaisarvioinnin jälkeiseen muotoon ilman kustantajan lopullista sivutusta ja ulkoasua logoineen
Final published version (tai publisher PDF) viittaa siihen työn muotoon, jossa julkaisija sitä sähköisesti jakelee
Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisufoorumi
Thomson Reutersin Impact Factor listaus Journal Citation Reports -tietokannassa (lisensioitu tuote, Aalto käyttäjätunnus ja salasana vaaditaan palvelun käyttämiseksi)
Elsevierin SCImago-palvelu
Mitä on tieteellisen tiedon avoin julkaiseminen? (Lähde: Euroopan komission tausta-asiakirja julkaisujen ja tutkimusaineiston avoimesta julkaisemisesta Horisontti 2020 -ohjelmassa, ”The European Commission background note on open access to publications and data in Horizon 2020”)
Avoin julkaiseminen voidaan määritellä toimintatavaksi, jolla tieteellinen tieto saatetaan kaikkien lukijoiden saataville maksutta netin kautta. Tutkimuksen ja kehityksen kontekstissa avoin julkaiseminen yleensä keskittyy ’tieteellisen tiedon’ saatavuuteen, jolla viitataan kahteen pääkategoriaan:
Avoimen julkaisemisen edut tutkijoille
Tutkimuksissa on osoitettu, että avoin julkaiseminen lisää viittauksia artikkeleihin joillakin tieteenaloilla huomattavasti: 300–450 % lääketieteessä, 170–580 % fysiikassa/astronomiassa ja 200–600 % maataloustieteissä (Swan, 2010, The Open Access citation advantage: studies and results to date, http://eprints.ecs.soton.ac.uk/18516/).
Mitä ovat vihreä ja kultainen tie avoimeen julkaisemiseen?
Avoimeen julkaisemiseen on kaksi pääasiallista reittiä, jotka eivät sulje toisiaan pois:
Vihreän tien julkaisemisessa (eli rinnakkaistallentaminen tai green open access), tutkija tallentaa julkaistun artikkelin eli lopullisen vertaisarvioidun käsikirjoituksen verkossa olevaan julkaisuarkistoon joko ennen artikkelin julkaisua muutoin, sen jälkeen tai samaan aikaan. Usein artikkelin julkaisussa on tällöin viive (’karanteeniaika’). Kustantajat keräävät sijoituksensa takaisin myymällä tilauksia ja laskuttamalla latauskerroista sinä aikana kun heillä on yksinoikeus artikkeliin. Tähän malliin kannustetaan avoimen julkaisun yhteisössä tutkijoiden ja kirjastotyöntekijöiden keskuudessa maksullisen kultaisen tien lisäksi ja usein tätä pidetään näistä vaihtoehdoista parempana.
Kultaisen tien julkaiseminen (gold open access) tarkoittaa, että julkaisu on avoimesti saatavilla tieteellisen kustantajan kautta. Tähän liittyvät kustannukset siirtyvät artikkelin lukijoilta artikkelin julkaisevan tutkijan yliopistolle. Kultaisen tien julkaisemiseen liittyvää maksua kutsutaan usein julkaisumaksuksi (engl. ’article processing charge’ APC), ja se voi olla jopa muutamia tuhansia euroja artikkelilta. Monet tieteelliset julkaisut, mukaan lukien monet arvostetut ja vaikuttavuuskertoimeltaan merkittävät julkaisut, ovat lisäksi kehittäneet omia rinnakkaistallentamiskäytäntöjään vastatakseen tutkimusrahoittajien, kuten Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelman, vaatimuksiin.
Ohjeet avointen rinnakkaistallenteiden tekemiseen
openaccess.aalto.fi kansallinen avoimen julkaisemisen ohjesivusto
Avoin tiede -sivusto
RECODE (Policy RECommendations for Open Access to Research Data in Europe)
FOSTER (Facilitate Open Science Training for European Research)
SPARC Europe (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition)
European Commission background note on open access to publications and data in Horizon 2020