E-kirjaopas: Dawsonera

Yleistä

Dawsoneran e-kirjakokoelmaan ostetaan kirjoja kaikilta Aalto-yliopiston tutkimus- ja opetusaloilta.

Käyttäjätili

Henkilökohtainen käyttäjätili: Kyllä

• Aalto-yliopistolaiset voivat kirjautua sisään Aalto-yliopiston tunnuksilla: klikkaa oikeasta yläkulmasta Sign in ja valitse Shibboleth login-vaihtoehto. Jos olet päätynyt Dawsoneraan Finnan Dawsonera  E-kirja/E-book (Aalto University login) -linkistä, olet automaattisesti kirjautunut sisään.

• Ulkopuoliset asiakkaat voivat luoda itselleen omat Dawsonera-tunnukset: klikkaa oikeasta yläkulmasta Sign in ja valitse Create account. Kun olet luonut tunnukset, voit kirjautua sisään valitsemalla Direct login-vaihtoehdon.

Kun olet kirjautunut sisään, voit:

• Ladata e-kirjoja offline-käyttöön
  • Aktivoida kiinnostavia uusia kirjoja Aalto-yliopiston e-kirjakokoelmaan
  • Ehdottaa e-kirjoja hankittavaksi Aalto-yliopiston e-kirjakokoelmaan
  • Kopioi tekstiä
  • Tulosta sivuja
  • Luoda oman kirjahyllyn
  • Lisätä muistiinpanoja kirjan lukuihin

Huomioithan, että useimmat Dawsoneran toiminnallisuuksista edellyttävät kirjautumista.

Kirjojen käyttäminen

Löytyvätkö e-kirjat Finnasta: Kyllä

• Dawsonera  E-kirja/E-book (Guest use at the library) -linkkiä käytetään Oppimiskeskuksen asiakaspäätteillä
  • Dawsonera  E-kirja/E-book (Aalto University login) -linkkiä käytetään kampusverkon ulkopuolella ja kun olet kirjautunut koneelle omilla Aalto-tunnuksillasi
  • Aalto-yliopiston kokoelmaan kuuluvia e-kirjoja pääset lukemaan joko valitsemalla kirjan sisällysluettelosta haluamasi otsikon tai klikkaamalla Read online -kuvaketta.
  • Klikkaa "Finished reading" -nappulaa, kun olet lopettanut lukemisen jotta kirja vapautuu seuraaville käyttäjille

Käyttölisenssi:

Lukuoikeus-malli (credit): Kirjasta riippuen yksi/ kolme/ rajattomasti yhtäaikaisia lukijoita. Kullekin e-kirjalle on ostettu 12 kuukauden tilauskaudeksi tietty määrä käyttöoikeutta. Kun käyttöoikeus on kulutettu loppuun, e-kirja joko poistetaan kokoelmasta väliaikaisesti tai käyttöoikeutta ostetaan lisää riippuen kirjan hinnoittelusta.

tai

MUA - Managed User Access –malli: Yhtäaikaisten käyttäjien määrä on myös rajoitettu kirjakohtaisesti hankittujen lisenssien mukaan. Jos kaikki vapaat lisenssit ovat jo käytössä, voit tehdä kirjaan varauksen kohdasta "Add to queue" ja/tai selailla kirjaa "Preview"-vaihtoehdolla viiden minuutin ajan. Varauksen teko ja selaaminen edellyttävät kirjautumista. Kun varaamasi kirja on luettavissa, saat siitä ilmoituksen sähköpostiisi.

Käyttäminen kampusverkon ulkopuolella (vain aaltolaisille): Kyllä, suoraan Finnan e-kirjalinkistä

Digital Rights Management (DRM) -suojattu e-kirja: Kyllä

Apua Dawsoneran e-kirjojen käyttämiseen:

Muistiinpanojen tekeminen kirjaan

Muistiinpanojen tekeminen edellyttää Dawsoneraan kirjautumista. Aalto-yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden kirjautuminen tapahtuu automaattisesti klikkaamalla Finna-tietokannassa Dawsonera  E-kirja/E-book (Aalto University login)-linkkiä. Ulkopuolisten asiakkaiden tulee luoda palveluun erillinen tunnus.

Avaa kirja klikkaamalla Read online-kuvaketta, sitten kirjan vasemmalla puolella sijaitsevaa Notes-kuvaketta ja edelleen Add-kuvaketta.

Offline-käyttö

Lataaminen omalle tietokoneelle: Kyllä

• E-kirjan tiedostomuoto: PDF (DRM-suojattu)
  • Ohjelmavaatimus: Adobe Digital Editions
  • Lukuaika: 1-7 päivää

Lataaminen älypuhelimelle tai tabletille: Kyllä, mikäli kustantaja on sallinut kirjan latauksen

• Ladattavissa iOS- ja Android-laitteille
  • E-kirjan tiedostomuoto: PDF (DRM-suojattu)
  • Ohjelmavaatimus: Bluefire Reader
  • Lataaminen edellyttää Adobe ID tunnuksia
  • Lukuaika: 1-7 päivää

Lataaminen e-kirjan lukulaitteelle: Ei

Kirjan lataaminen offline-käyttöön onnistuu klikkaamalla Download ebook -kuvaketta.

Tulostus ja kopiointi

Voit tulostaa tai kopioida tietyn osan kirjan sisällöstä henkilökohtaiseen tutkimus- ja opiskelukäyttöön.

• Tulostaminen ja kopiointi onnistuu vain jos olet kirjautunut sisään Dawsoneraan.
  • Näet kirjakohtaiset tulostus- ja kopiointirajat klikkaamalla copy- tai print-painiketta.